Tutustu pelipaikkana toimivaan Tampereen Tenniskeskukseen – Tennari Euroopan suurimpia
Yksi suurimmista, ellei suurin. Tampereen Tenniskeskus on laajentunut vuosikymmenten saatossa yhdeksi Suomen ja koko Euroopan isoimmista ja monipuolisimmista liikuntapaikkakokonaisuuksista.
Tenniskeskuksella on tällä hetkellä tarjolla yhteensä 55 kenttää eri mailapeleille: tennis (16 sisäkenttää ja 12 ulkokenttää sekä 1 minitenniskenttää), sulkapallo (14 sisäkenttää), padel (6 sisäkenttää), squash (3 kenttää), pöytätennis (2 kenttää) ja salibandy (1 kenttä). Lisäksi keskuksella on kuntosali ja kahvio sekä pro shop.
”Todella monipuolinen kokonaisuus, sillä saman katon alla ovat kaikki mailapelit ja monitoimikenttä salibandylle ja futsalille. Ihanteellinen paikka niin harrastelijoille kuin kilpaurheilijoille. Olemme miettineet monia oheisharjoittelupaikkoja, esimerkiksi kuntosalit ja juoksusuora, kilpaurheilijoita silmällä pitäen. Tennari on myös yrityksille ja isoille ryhmille toimiva paikka harrastaa, kun voi valita ja jakaantua eri toimintojen pariin. Tiivistäen sanoisin, että annamme mahdollisuuksia monenlaiseen tekemiseen ja kaikki lajit tukevat toisiaan”, kertoi Tenniskeskuksen toimitusjohtaja Hannu Granroth.
Kuinka tähän tilanteeseen on päädytty?
Tampereen Tenniskeskus valmistui Ruotulaan vuonna 1979. Alkujaan Tenniskeskus oli nimensä mukaisesti vain tennikselle pyhitetty; ensin hallissa oli neljä Bolltex-matolla päällystettyä kenttää ja minitenniskenttä, kahvila, sosiaalitilat ja hallimestarin asunto sekä ulkona neljä massakenttää, kolme asfalttikenttää ja mittava 18 metrinen lyöntiseinä.
Tampereen Tennisseuran 100-vuotishistoriikissa kerrotaan Tenniskeskuksen perustamisvaiheista seuraavaa:
”Vuoden 1972 johtokunnan pöytäkirjasta löytyy jo merkintä hallihanketta varten perustettavasta projektiryhmästä. Kun Ilpo Paloheimo valittiin vuonna 1976 hallihankkeen vetäjäksi, oli hänellä siitä lähtien vain yksi päämäärä – saada Tenniskeskus Tampereelle. Ilpo otti puheenjohtajan nuijan itselleen halliprojektin eteenpäin viemiseksi 1977.”
Tampereen Tenniskeskus valmistuttuaan 1979.
Tenniskeskuksen valmistumisen kunniaksi järjestetty näytösottelu Pekka Säilän ja Rauno Suomisen välillä.
Vuosien varrella on lajikirjo ja kenttämäärä kasvanut nykyisiin mittoihinsa. Asiakasmäärät saattavat yhden päivän aikana nousta parhaimmillaan 1500-2000 kävijään.
Tenniskeskuksen ensimmäisiä palloja oli lyömässä eräs 11-vuotias poika kaverinsa kanssa.
”Juoksimme lyömään heti, kun matot olivat paikallaan; ei siinä ollut edes verkkoa välissä. Se oli kauhean hyvä fiilis, siitä on jäänyt tosi vahva muistijälki”, muisteli Tampere Openin kisajohtaja, Tenniskeskuksen toimitusjohtaja 2008-2011 ja hallin avauslyönnit 1979 lyönyt entinen maailmanlistan 48. Veli Paloheimo.
Paloheimon kanssa ensilyönnit löi Vesa Karhu ja viereiselle kentälle tulivat poikien isät Ilpo ja Matti. Hallihanketta varten oli säästetty vuosikausia rahaa tallettamalla seuran järjestämien kilpailujen kilpailumaksuista saadut tuotot erilliseen tennishallirahastoon. Tällä keinolla saatiin kerättyä 300 000 markkaa.
”Ei sitä niin nuorena osannut laittaa asiaa oikeisiin mittasuhteisiin, mutta tietysti nykyään osaa katsoa taaksepäin ja miettiä asian poikkeuksellisuutta ja arvokkuutta. Se oli nimittäin iso ponnistus; keskus sai avustuksia, mutta kovin työ tehtiin talkoilla. Isäni Ilpo Paloheimo ja Matti Karhu raivasivat tien ja olivat mahdollistamassa aloituksen vaativaa osuutta. Se oli pioneerityötä. Nykyään on vain Helsingin Talissa sisätenniskenttiä enemmän, mutta on tämä poikkeuksellinen mailapelikokonaisuus. En minä ainakaan tiedä Euroopassakaan olevan vastaavanlaista tai kokoista kokonaisuutta mailapeleille”, jatkoi Paloheimo.
Uskallus ja halu investoida kasvuun on konkretisoitunut useana vuonna.
Ensimmäinen laajennus tapahtui 1985, kun harrastajat saivat käyttöönsä viisi uutta sisätenniskenttää, sulkapallokentän, kuntosalin, sisälyöntiseinän, toimistotilat sekä sauna- ja takkahuonetilat.
Toisen laajennuksen valmistelut käynnistyivät Tampereen Tennisseuran aloitteesta 2003 ja se valmistui 2006. Laajennuksessa rakennetut 5630 kerrosneliötä tuplasivat Tenniskeskuksen koon ja tekivät siitä monipuolisen urheilupyhätön. Neljän uuden sisätenniskentän lisäksi valmistui myös neljä squashkenttää. Kuntosali uusittiin ja yläkertaan saatiin peilisali. Monitoimihallissa puolestaan voidaan sulkapallon ohella pelata mm. salibandyä ja futsalia.
Kolmas ja neljäs laajennus näkivät päivänvalon 2014 ja 2018; tuolloin lisättiin tennis- ja sulkapallokenttien määrää sekä luotiin toimistotilaa ja väestönsuoja.
Viimeisin laajennus tapahtui 2022-2023, kun kuuden kentän padelhalli toi uuden lajin mailapeliystävien olohuoneeseen.
Nykyinen toimitusjohtaja Granroth muistelee lämmöllä kaikkia laajennuksia vuosien varrella; hän on itsekin ollut näkemässä ja kokemassa kehityskaarta käytännössä koko Tennarin olemassaolon ajan.
”Alun perin Tampereella oli tarve tenniskenttien määrän kasvattamiselle ja olosuhteiden parantamiselle. Pelkästä tenniksestä olemme nousseet isoksi mailapelikokonaisuudeksi; on se todella hienoa katsoa tekemäämme matkaa. Olemme miettineet kasvukeinoja ja -tapoja, jotta palvelisimme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Työmme on ollut päämäärätietoista ja korostan myös valmiuttamme reagoida kysyntään.”
Tampereen Tennisseura (TaTS) toimii monipuolisesti Tenniskeskuksen tiloissa. TaTS tarjoaa tenniksestä, padelista ja sulkapallosta kiinnostuneille kaiken mahdollisen – pelitasosta ja iästä riippumatta. Valmennukset pyörivät ympäri vuoden asiantuntevassa opastuksessa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin, senioreita unohtamatta. Kilpavalmennuksesta innostuneille löytyy omat harjoitusryhmänsä huippuvalmentajien johdolla.
Kenttämäärien lisäämisen lisäksi on viime vuosina isossa roolissa ollut viihtyvyyteen ja ekologisuuteen satsaaminen; Tenniskeskus kilpailee ihmisten vapaa-ajasta ja on ollut tärkeää luoda paikka, jossa ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi.
Viime vuoden lopulla kaikki valot vaihdettiin LED-valoihin. Ja nyt vanhan puolen ilmastointi uusittiin ja siinä on mukana lämmöntalteenotto sekä katolle ollaan asentamassa aurinkopaneeleja. Myös pukuhuonetiloja järjestellään uudelleen sekä pesutilat ja saunat käydään läpi.
Nykyinen Tenniskeskuksen puheenjohtaja Mika Niemi näkee keskuksen tulevaisuuden valoisana ja mielenkiintoisena.
”Tenniskeskuksen sijainti on erinomainen. Parempaa paikkaa ei olisi vuonna 1979 voitu saada. Kaupungin suunnitelmissa on raitiotien jatkaminen lähitulevaisuudessa kulkemaan tästä ohi ja alue on kaavoitettu asuinalueeksi. Liikenneyhteydet tulevat siis paranemaan entisestään ja ihmisiä alueella riittää”, Niemi miettii.
”Meidän pitää myös seurata tarkalla korvalla mihin suuntaan lajivalikoimaa kannattaa viedä. Tennis on meille tietysti ykkönen, mutta muiden lajien osalta pitää pyrkiä vastaamaan kysyntään mahdollisimman hyvin. Silloin käyttöaste pysyy hyvänä ja talous kunnossa, Niemi muistuttaa.
Tampereen Tenniskeskus. Mailapeliystävien koti.
Tenniskeskuksen hallituksen puheenjohtajat
Ilpo Paloheimo
Holger Böök
Ilpo Paloheimo
Taisto Kauppinen
Olavi Salo
Pekka Kleemola
Jussi Hietala
Pekka Uusitalo
Sten Holmia
Mika Sillanpää
Mika Niemi
Tenniskeskuksen toimitusjohtajat
Ilpo Paloheimo 1979-1983
Timo Peltonen 1983-1985
Toivo Heino 1985-1993
Taisto Kauppinen 1993-1999
Olavi Salo 1999-2005
Jarkko Savola 2005-2008
Veli Paloheimo 2008-2011
Petri Hietala 2011-2022
Hannu Granroth 2022-