← Uutiset

Maailman vanhimman ATP Challenger -turnauksen alku: “Ilman Timo Salmea ei olisi Tampere Openia”

Joku. Jonkun se aina vaatii, että asiat lähtevät liikkeelle ja jotain suurempaa voidaan saada aikaiseksi. Se joku 40-vuotiaan Tampere Openin ja maailman vanhimman ATP Challenger -turnauksen takana on Timo “Timi” Salmi. Salmi toimi kilpailunjohtajana 1982-2006.

Vuonna 1981 sai Salmi rakennettua kaksi tenniskenttää hotelli Rosendahlin takapihalle Pyynikillä.

– Samana kesänä kokoontuivat Suomen valmentajat Lohjansaaressa. Sieltä kaikki oikeastaan lähti liikenteeseen, koska Leo Palin oli siellä sattumalta samaan aikaan treenaamassa. Nykäisin Leoa hihasta ja kysyin häneltä: “Sä kun siellä Båstadissa pelaat, niin toisitko pari kaveria viikonlopuksi ja pelaisit näytösottelun?”, muisteli Salmi.

Palin, joka oli parhaimmillaan kaksinpelin maailmanlistan 92. vuonna 1982, muisteli pohtineensa asiaa hetken ja heittäneensä vastakysymyksenä, että olisiko hyvä järjestää saman tien ATP Challenger -tason turnaus.

– Lähinnä se oli satsauksesta kiinni. Eli Timi rohkeana miehenä hommasi rahat ja saikin ne jollain tavalla kasaan. Siitä se Tampere Open lähti liikkeelle, kertoi Palin.

Asiat nytkähtivät nopeasti liikkeelle, kun Salmi laittoi turnaushakemuksen sisään ja jo loppuvuodesta 1981 tuli tieto, että ensi kesänä pelataan Tampereella Challenger-turnausta.

– Ilman Timo Salmea ei olisi Tampere Openia, koska tuskin kukaan muu siihen aikaan olisi uskaltanut aloittaa Suomessa Tampereella ammattilaisturnausta, tiivisti nykyinen vuodesta 2006 alkaen kisajohtajana toiminut Veli Paloheimo Salmen pioneerityön tärkeyden.

Tapahtumassa mukana