← Uutiset

Ammattilaisuus on Leo Borgin tavoite

Leo Borg

18-vuotias ruotsalainen Leo Borg sai järjestäjien villin kortin Tampere Openin kaksinpelin pääsarjaan.
Kisa on nuorukaisen toinen ATP-haastajatason kisa, ensimmäinen oli Marbellassa maalis-huhtikuun vaihteessa. Tappio tuli ensimmäisellä kierroksella, kuten tiistaina Tampere Openissakin.
Tampere Opnissa hän on vielä mukana nelinpelissä, jossa parina on Otto Virtanen.

Haastajatason kisoja isompiakin, ATP250-kisoja, Leolla on nyt kaksi, huhtikuussa Marbellassa sekin ja viikko sitten Båstadissa. Niissä hän osallistui karsintaan.
Näiden lisäksi Leolla on kolme ITF Men’s World Tennis Tour -kisoja toukokuulta Antalyasta, Turkista.
-ITF- ja ATP-kisojen välillä on iso ero, kertoi ensimmäisiä askeleita tennisammattilaisuuteen ottava Leo.
-Kehittämisen alueita itselläni ainakin ovat pelitempo, fysiikka ja syöttö.
Leo Borg on ennen tätä vuotta kiertänyt juniorien ITF-turnauksia. Juniorien maailmanlistalla hän oli sijalla parhaimmillaan sijalla 12 viime maaliskuussa. Nyt rankingsijoitus tuolla listalla on 21.
-Pelaan vielä syyskuun alussa US Openin juniorikisassa, vahvisti Leo.
Ranskan avointen juniorikisassa hän eteni kolmannelle kierrokselle, jolla hävisi juniorien ykköselle, Kiinan Juncheng Shangille, ja Wimbledonissa toiselle kierrokselle, jolla hävisi Tsekin Vojtech Petrille.
Suomessa Leo Borg nähtiin Oulussa Tennis Europen Junior Tour 14v -kisassa, jossa hän eteni aina loppuotteluun asti.

Oma tiimi

Leo jätti koulunkäynnin peruskouluun ja keskittyi tennikseen 14 -vuotiaana. Sitä ennen hän pelasi jalkapalloa 12-13 -vuotiaaksi asti Djurgårdens IF FF -seurassa, mutta harrasti tennistä siinä sivussa.
-Olin mielestäni aika hyvä jalkapallossa, ja isäkin olisi halunnut, että jatkan sen parissa, mutta itse halusin siirtyä tennikseen.
Leon nykyinen suosikkijoukkue on ”Bajen”, Hammarby IF.
Leo Borg treenaa KLTK:n, Kungliga Lawn Tennis Klubbenin, akatemiassa Tukholmassa. Häntä on valmentanut Rickard Billing jo kuutisen vuotta, fysiikkavalmentajana on monen menestyvän urheilijan valmentaja Sebastian Pisano.
-Pyrin aggressiiviseen peruslyöntipeliin, kertoi Leo. – Pelin pitää mennä eteenpäin.
Ruotsin tenniksen supervuodet ovat takana; parhaina vuosina miesten Top 10:ssä oli useita ruotsalaispelaajia. Nyt ruotsalaislippua kantavat Mikael ja Elias Ymer.
-Olisiko niin, ettei maamme tennisvalmennuksessa tehdä enää omia juttuja, vaan seurataan muitten tekemistä ja tehdään samalla tavalla, pohdiskeli Leo.
-Aina on syytä miettiä, harjoitellaanko oikein ja tehdäänkö riittävästi töitä.
Leo Borg tavoittelee uraa ammattilaispelaajana. Hän selvästikin ymmärtää, että edessä on pitkä tie.
-Parhaiten viihdyn massakentillä. Niillä peli tuntuu omimmilta, Leo vahvisti.
Seuraava turnaus on jo ensi viikolla. Se on ATP-haastajakisa Poznanissa, Puolassa.

Iso varjo

Tampereellakin on havaittu, että Leo Borg kiinnostaa tenniskansaa, mutta ainakin toistaiseksi siksi, että hän on Björn Borgin poika. Isän ja pojan ulkonäköä, olemusta, pelitapaa verrataan toisiinsa. Björn Borgin ympärillä pyörii enemmän nimmareidenpyytäjiä ja selfienottajia kuin Leon.
-Olinpa missä tahansa, isä aina mainitaan, kertoi Leo. – Enää se ei haittaa. Olen siihen tottunut.
Vuoden 2017 lopussa Suomen elokuvateattereissa oli Borg/McEnroe -elokuvan ensi-ilta.  Leo Borgilla oli siinä rooli nuorena Björninä.
-Elokuvaa oli kiva tehdä, olen sen tietysti nähnyt ja pidin siitä. Isän otteluista sen sijaan olen nähnyt vain pikkupätkiä sieltä täältä. En yhtään kokonaista ottelua.
Leolle Björn Borg näyttää olevan ennen kaikkea pappa.
Teksti ja kuva: Riitta Närhi
Tapahtumassa mukana