← Uutiset

Lehacka, Tampere Open voittaja 2021

Jiri Lehecka, Tampere Openin voittaja 2021
Uran ensimmäisen ATP-haastajaturnausvoiton, 6 190 euroa ja 80 ATP-pistettä kävi Tsekin Jiri Lehecka hakemassa 39.kerran järjestetystä Tampere Openista.
Tampereelta saadut pisteet nostavat hänen ATP-rankingiaan 41 sijaa; uusi ranking on 213, joka on hänen uransa toistaiseksi korkein. Lehecka matkusti monen muun Tampere Openissa pelanneen tavoin Poznaniin, Puolaan, jossa hän kohtaa ensimmäisellä kierroksella Ranskan Tristan Lamasinen, hänkin Tampereen kävijä takavuosilta. Matka ATP-haastajatasolla jatkuu.
Marraskuussa 20 vuotta täyttävä Lehecka oli ennen tätä ollut kaksi kertaa ATP-haastajaturnauksen välierissä, muttei ollut yltänyt finaaliin.
Tampere Openissa hänen pelinsä sujui mukavasti. Matkalla loppuotteluun hän ei hävinnyt erääkään. Ensimmäinen eränmenetys tapahtui finaalissa, kun karsinnasta pääsarjaan tullut Argentiinan Nicolas Kicker vei ensimmäisen erän 7-5.
-Erä oli tasainen ja minäkin olisin sen voinut voittaa, mutten käyttänyt avautuneita mahdollisuuksia hyväkseni. Seuraavissa erissä paransin tuntuvasti peliäni ja erityisesti syöttöäni. Kicker on massaspesialisti ja voin olla tyytyväinen, että hänet voitin.
Lehecka vei ottelun lopulta 5-7, 6-4, 6-3. Ottelupallo päättyi taitavasti lyötyyn stoppariin, johon vikkelästi liikkunut Kicker ei ehtinyt.
-Paransin tässä kisassa peliäni ottelu ottelulta.

Lehecka on jo juniorina osoittanut olevansa muutakin kuin pelkkä lupaus. Hän oli juniorien maailmanlistalla parhaimmillaan kymmenes ja voitti toisen tsekin, Jonas Forejtekin kanssa Wimbledonissa poikien nelinpelin vuonna 2019.
Miesten ITF-turnauksia hän on voittanut kolme: vuonna 2020 Prahassa ja tänä vuonna Sharm El Sheikhissä Egyptissä ja Jablonec nad Nisou, Tsekissä.
-ATP-haastajakisat on aivan toisella ”levelillä”, arvioi Lehecka. – Finaalissa vastassa ollut Nicolas Kickerin on ollut sadan joukossa ja vaikka ei nyt ole välttämättäaivan sitä tasoa, hankittu kokemus ja rutiini hänen pelissä kyllä näkyi. Ja toisaalta, kilpailu on tällä tasolla todella kovaa eikä mitään saa ilmaiseksi.
Knezmostin pikkukaupungissa Prahan pohjoispuolella asuvan Leheckan valmentaja on Mihal Navratil, ex-ammattilaispelaaja, jonka luona Prostejovissa hän käy treenaamassa.  Navratil on matkustanut 15 viikkoa vuodella Leheckan mukana. Tampereella Lehecka oli yksin. Hänellä on myös valmentajat fysiikkaan ja henkiselle puolelle. Tiimiin kuuluu myös manageri, joka järjestelee asioita ja hankki tukijoita.
Minkä tenniksen osa-alueen kanssa Jiri parhaillaan tekee töitä?
-Joka alueella! Joka treeneissä pitää parantaa aiempaa tekemistä, sanoi Lehecka. – Henkisen kantin pitää kestää ja sen kanssa on tehty töitä. Olen tenniksessä tunteella mukana ja rauhallisuutta on pitänyt opetella. Osittain olen siinä jo onnistunutkin.
Jos ei tennispelaajaa, Jiristä olisi luultavasti tullut jonkun muun lajin urheilija.
-Taustat siihen ovat todella vahvat, sillä äitini oli yleisurheilija ja isäni uimari, kumpikin kilpatasolla, kertoi Lehecka voittoisan finaalinsa jälkeen. – Kaikenlainen urheileminen ja urheilun seuranta on suuri intohimoni.
Teksti Riitta Närhi
Kuva Katriina SaarinenTapahtumassa mukana